Nexe Grupa:    Hrvatska    Srbija    Bosna i Hercegovina        HR   EN

Naslovnica

Proizvodi i usluge

Odnosi s javnošću

Investitori

Ljudski resursi

Održivi razvoj

Kontakti

Katalozi ponude

Odaberite grupu proizvoda

Odaberite katalog
Download kataloga

Održan sastanak HŽ Carga d.o.o. i Nexe grupe d.d.

Predsjednik Uprave društava Hž Cargo d.o.o. g. Zlatko Rogožar i predsjednik uprave Nexe grupe d.d. g. Ivan Ergović,  sa svojim najbližim suradnicima, a uoči puštanja u rad novoizgrađenog industrijskog kolosijeka sa pripadajućim građevinama, priključcima, postrojenjima i uređajima na lokaciji tvrtke Našicecement d.d. Našice – članice Nexe Grupe, održali su sastanak na kojem je istaknuta važnost višegodišnje zajedničke suradnje koja je rezultirala i ovim zajedničkim projektom.
 
Prema planovima Nexe Grupe industrijskim kolosijekom predviđa se prijevoz  više od 700.000 t rasutih tereta, a tvornica cementa Našicecement povezat će se sa željezničkom prugom Nova Kapela – Našice. Izgradnjom industrijskog kolosijeka, tvornica cementa utjecat će na smanjenje troškova prijevoza i povećati konkurentnost, koristiti ekološki i ekonomski prihvatljiv prijevoz dok će Hrvatske željeznice ostvariti značajan prihod i povećati iskorištenost svojih kapaciteta.  
 
Na sastanku se razgovaralo i o najavama željezničkog prijevoza troske i ugljena (cca. 150.000 tona godišnje) iz Luke Osijek, te o nastavku prijevoza šljunka, pijeska i kamena iz Botova (cca. 600.000 tona godišnje) za područje grada Zagreba (Resnik i Hrvatski Leskovac), Nemetin, Osijek, Osijek Donji Grad i Škrljevo, te prijevoza gipsa iz Kosova i Knina za Našicecement.
 
Istaknuti su veoma dobri pokazatelji prijevoza iz kolodvora Botovo koji bilježe 50% povećanja otpremljenih količina u odnosu na 2010. godinu. Razmatrale su se i ostale mogućnosti intermodalne suradnje (željeznica-pretovar u Luci Osijek-riječni prijevoz) u sferi logistike, te mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u smanjenju opterećenja cestovnog prometa kroz program Europske unije Marco Polo.