AD Polet IGK Novi Bečej ishodio EPD deklaraciju proizvoda o zaštiti životne sredine

Deklaracijom potvrđeni međunarodni standardi održivosti
 
Novi Bečej, 29. ožujka 2021. - Proizvođač crijepa i cigle AD Polet IGK iz Novog Bečeja, član Nexe Grupe, ishodio je EPD deklaraciju proizvoda o zaštiti životne sredine koju izdaje Institut za ispitivanje materijala (IMS). Vrsta izdane deklaracije je "Cradle-to-grave" ("Od kolijevke do groba") i vrijedi pet godina, a ujedno ukazuje kako su crijepovi i fazonski komadi od gline proizvođača AD Polet ekološki proizvodi čiji je referentni životni vijek veći od 50 godina.
 
"AD Polet je društveno odgovorna tvrtka koja za cilj ima voditi i takvo poslovanje. Uz to, veliku pažnju dajemo očuvanju i zaštiti životne sredine. Ova deklaracija veliko je priznanje za naš trud i ulaganja kroz godine, a uz to, pomaže projektantima, izvođačima i ostalim korisnicima da bolje razumiju karakteristike održivih proizvoda i njihov utjecaj na životnu sredinu. Danas se sve više u fokus stavlja "zelena" nabava, a i investitori više inzistiraju na proizvodima koji su u skladu s međunarodnim standardima održivosti, što EPD deklaracija svakako potvrđuje" – dodaje Majda Petković, direktorica AD Polet IGK.
 
S obzirom na utjecaj industrije na životnu sredinu, sve češće se primjenjuje analiza životnog ciklusa proizvoda i procesa. Takva analiza provodi se prema LCA metodologiji (Life Cycle Assessment – procjena životnog ciklusa) koja je standardizirana od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) serije 14000. Analiza životnog ciklusa proizvoda je procjena utjecaja proizvoda na životnu sredinu tijekom svih faza njegovog života: od eksploatacije sirovina i njihovog transporta do proizvodnog pogona, preko procesa proizvodnje, pakiranja i skladištenja proizvoda i otpadnog materijala, do prijevoza gotovog proizvoda do prodajnog mjesta i njegovog konačnog odlaganja.
 
AD Polet IGK je u toku prošle godine uključio svoje proizvode (crijepove i fazonske komade od gline) u analizu životnog ciklusa, kako bi dobio procjenu utjecaja istih na životnu sredinu tokom svih faza njihovog života i stavio naglasak na smanjenje opterećenja životne sredine u fazi koja je procenjena kao najznačajnija. Nakon prikupljanja mnogobrojnih podataka neophodnih za sprovođenje LCA analize i dostavljanja istih Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu kao nosiocu programa, izvršena je analiza i potrebni LCA proračuni, na osnovu kojih je tvrtka postala vlasnik EPD deklaracije.
 
Kako bi dodatno unaprijedili proizvodnju i bili u korak sa svim ekološkim standardima, AD Polet IGK je u 2020. godini realizirao je investicije u iznosu 1,722 milijuna eura, od čega, 1,083 milijuna eura u tvornicu crijepa u Novom Bečeju, a 639 tisuća eura u tvornicu cigle u Sremskim Karlovcima. U istoj godini ostvaren je rast poslovnog prihoda od 13,5% u odnosu na 2019. i 12% u odnosu na plan.
 
AD Polet IGK u sastavu Nexe Grupe posluje od 2003. godine. Od tada do danas u tvornicu crijepa u Novom Bečeju i tvornicu cigle u Sremskim Karlovcima uloženo je gotovo 54 milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, energetsku efikasnost, povećanje kvalitete i uvođenje novih proizvoda, kao i povećanje stupnja zaštite okoliša. Tvrtka trenutno zapošljava 356 radnika, od čega 246 u tvornici crijepa u Novom Bečeju i 110 u tvornici cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima.
 
Vrh