NEXE predstavio jedinstveni projekt CO₂NTESSA

decoration

Potpisan je ugovor s tvrtkom thyssenkrupp Industrial Solutions AG za projektiranje i modifikaciju procesa proizvodnje klinkera bazirane na najnovijoj Oxyfuel tehnologiji 2. generacije

Zagreb, 14. ožujka 2023. – Tvornica cementa NEXE d.d., najveća tvrtka NEXE Grupe vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala, predstavila je danas u Zagrebu projekt CO₂NTESSA koji predviđa modifikaciju procesa proizvodnje klinkera na bazi Oxyfuel tehnologije druge generacije, najekonomičnijeg dugoročnog rješenja za potpuno uklanjanje CO₂ emisija. Projekt CO₂NTESSA, jedinstven u svijetu, s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna EUR, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj koja stvara preduvjete za rast gospodarstva kroz potencijalne buduće prihode kroz transport i skladištenje CO₂ iz Hrvatske i regije. Projekt će se 16. ožujka prijaviti na Inovacijski fond koji omogućuje sufinanciranje do 200 milijuna EUR.
 
Predsjednik Uprave NEXE-a d.d. Ivan Ergović tom je prigodom potpisao ugovor s međunarodnom grupacijom Thyssenkrupp za uslugu projektiranja i modifikacije linije za proizvodnju klinkera bazirane na najnovijoj Polysius Oxyfuel tehnologiji 2. generacije. Thyssenkrupp je grupa neovisnih industrijskih i tehnoloških poduzeća koja razvijaju isplativa i resursno prihvatljiva rješenja za izazove budućnosti, uglavnom u područjima zaštite klime, energetske tranzicije, digitalne transformacije u industriji i mobilnosti budućnosti. Tehnologija koju ove dvije tvrtke planiraju implementirati u postrojenje fokusira se na hvatanje CO₂ na izvoru nastanka, za razliku od većine ostalih tehnologija koje djeluju tek na završetku proizvodnog procesa, dok inovativnost projekta omogućuje veću troškovnu efikasnost procesa u odnosu na ostale tehnologije hvatanja CO₂. Projekt je predvodnik u veličini  industrijske primjene navedene tehnologije te je jedan od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO₂ transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO₂ utiskivati u ležište-slani akvifer.
 
Predsjednik Uprave NEXE-a d.d. podsjetio je da proizvodnja cementa predstavlja energetski intenzivan proces prilikom kojeg dolazi do značajnih emisija CO₂, zbog čega je NEXE Grupa već godinama izuzetno fokusirana na realizaciju projekata s ciljem smanjenja ugljičnog otiska, povećanja energetske učinkovitosti te povećanja udjela korištenja alternativnih goriva i sirovina.
 
„NEXE Grupa želi biti lider u zelenoj tranziciji i ponosni smo na sve zelene projekte koje smo dosad proveli. Projekt CO₂NTESSA smo osmislili s ciljem implementacije CO₂ neutralne i troškovno efikasne proizvodnje cementa u razdoblju od 2029. godine kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja. Ovaj projekt, kao ogledni projekt u Europi i svijetu, uključuje primjenu tehnologije koja će u potpunosti eliminirati emisije CO₂ u proizvodnji, što bi slikovito značilo pola milijuna vozila na cestama manje“, objasnio je Ivan Ergović dodavši kako s projektom CO₂NTESSA NEXE nastavlja zelenu tranziciju i u konačnici stvara preduvjete za proizvodnju CO₂ neutralnog cementa.

Frank Ruoss, član Uprave poslovne jedinice Polysius u grupaciji Thyssenkrupp Industrial Solutions AG istaknuo je kako je dekarbonizacija industrije jedan od najvažnijih zadataka našeg vremena.

„Za cementnu industriju to znači biti u mogućnosti proizvesti proizvode na održiviji  i ugljično neutralan način u budućnosti. To predstavlja veliki izazov koji zahtijeva upotrebu novih tehnologija. Tehnologija polysius® pure oxyfuel omogućuje optimalno hvatanje CO₂ koji nastaje u proizvodnom procesu, te je na taj način u mogućnosti značajno doprinijeti zelenoj tranziciji  cementne industrije. Korištenje ove nove tehnologije predstavlja značajan korak naprijed za našeg partnera NEXE na putu ka 'zelenom' postrojenju za proizvodnju cementa u Našicama. Ponosni smo što zajedno sa tvrtkom NEXE koračamo istim putem prema projektu CO₂NTESSA“, poučio je Frank Ruoss. Potpisivanjem navedenog ugovora ove dvije tvrtke pokazuju ozbiljnost u namjeri izgradnje prve takve tvornice industrijskog opsega u ovom dijelu Europe prije kraja ovoga desetljeća.
 
NEXE d.d. druga je po veličini tvornica cementa u Hrvatskoj i vodeća tvrtka u proizvodnji, prijevozu i ugradnji svježeg betona u Republici Hrvatskoj. To je ujedno najveća tvrtka i okosnica NEXE Grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala. NEXE Grupa poslovni je sustav 15 tvrtki s 1.800 zaposlenika u Republici Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.
 
Grupa Thyssenkrupp zapošljava oko 96.000 ljudi te je u 48 zemalja ostvarila prodaju od 41 milijarde eura u fiskalnoj godini 2021./2022. Njihove  poslovne aktivnosti grupirane su u šest segmenata: usluge isporuke materijala, Industrijske komponente, automobilska tehnologija, Steel Europe -proizvodnja čelika, Marine Systems-pomorski sustavi i Multi Tracks- segment sa različitim poslovnim područjima. Thyssenkrupp grupa trenutno ima portfelj od približno 17.370 patenata i uporabnih predmeta.

decoration decoration