Ciglana Stražilovo obilježava 100 godina proizvodnje cigle u Sremskim Karlovcima

decoration decoration decoration

Ciglana Stražilovo – AD POLET IGK, koja je od 2003. dio poslovnog sustava NEXE Grupa, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, ulaganjima je očuvala tradiciju, modernizirala proizvodnju i unaprijedila procese

SREMSKI KARLOVCI, 31.08.2023. - Ciglana Stražilovo – AD POLET IGK, koja posluje u okviru poslovnog sustava NEXE Grupa, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, obilježila je danas 100 godina proizvodnje cigle u Sremskim Karlovcima prigodnim događanjem za radnike i poslovne partnere.

Ciglana Stražilovo, koja danas posluje kao dio NEXE-ove tvrtke AD POLET IGK, zapošljava 104 radnika. Od većih ulaganja za naredno razdoblje ističe se ulaganje u primarnu preradu u iznosu od 1,5 milijuna EUR, u proizvodnu opremu i održavanje, a u tijeku su i pripremne aktivnosti projekta izgradnje fotonaponske elektrane u cilju povećanja energetske neovisnosti tvornice, što je i u skladu sa Strategijom NEXE Grupe ka zelenoj i energetskoj tranziciji poslovanja.

Ciglana Stražilovo, najveći proizvođač cigle i prvi proizvođač termo bloka velikog formata u Srbiji, osnovana je 1923. godine. Sve do 1955. godine proizvodnja se kretala od 2 do 4 milijuna komada godišnje, nakon čega se postepeno povećavala, tako da je 1972. godine proizvedeno oko 30 milijuna JNF (jedinica normalnog formata), a izgradnjom novog pogona 1973. godine proizvodnja se povećala na oko 60 milijuna JNF.

Ciglana Stražilovo 2003. godine ulazi u poslovni sustav NEXE Grupe od kada su realizirana i brojna ulaganja. Predsjednik Uprave NEXE Grupe Ivan Ergović prigodom obilježavanja 100 godina proizvodnje cigle u Sremskim Karlovcima izjavio je: „Do danas je u modernizaciju proizvodnje i unapređenje procesa u ciglanu Stražilovo NEXE Grupa uložila 17 milijuna EUR. Ulaskom Stražilova u naš poslovni sustav 2003. godine, obvezali smo se na ulaganja i unapređenje procesa, ne samo kako bismo tu tradiciju očuvali, već kako bismo Stražilovo učinili modernom tvornicom, tvornicom koja zapošljava lokalnu radnu snagu i sudjeluje u životu svoje lokalne zajednice. Stražilovo je danas tvornica s kapacitetom od 135-140 milijuna JNF.“

Danas su proizvodi Stražilova ponosni nositelj Ekološke deklaracije proizvoda o zaštiti životne sredine kojom su potvrđeni međunarodni standardi održivosti proizvoda.

Primjenom novih tehnoloških rješenja kontinuirano se poboljšava energetska efikasnost i stupanj zaštite okoliša što potvrđuju i ispitivanja kvalitete zraka i redovna mjerenja vrijednosti emisija koja su u skladu sa zakonskim zahtjevima. Istovremeno, podrškom projektima lokalne zajednice u Sremskim Karlovcima, ciglana Stražilovo njen je aktivan sudionik, pa se ističe suradnja s Bibliotekom „Branko Radičević“, Fudbalskim klubom Stražilovo kao i organizacija redovnih terenskih praktičnih vježbi za srednjoškolce i studente.

decoration decoration