Pogon Slavonka

decoration

Tvornica crijepa Dilj d.o.o. je, nakon provedenog probnog rada od 18. do 26. svibnja 2022., od HEP-a dobila trajno odobrenje za rad sunčane elektrane snage 1,1 MW postavljene na krovu proizvodne hale Slavonka u Vinkovcima.

Riječ je o projektu „Povećanje energetske učinkovitosti Pogon Slavonka“ koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i obuhvaća ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan 13,3 milijuna kuna, sufinanciran je iznosom od 7,2 milijuna kuna, a njime je predviđena godišnja proizvodnja 1.542.351 kW el. energije za vlastite potrebe. Ukupna ušteda energije ostvarena aktivnostima energetske učinkovitosti u ovom projektu iznosi 700.583 kW godišnje.

Danas, kada se suočavamo s globalnim izazovom povećanja cijena energenata, kao i njihovom dostupnošću, ovakav projekt, koji pridonosi povećanju energetske neovisnosti, još više dobiva na značenju.

Za realizaciju ovog projekta zaslužni su naše kolege u NEXE Grupi kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na uspješno provedenom projektu, a s obzirom na niz kvalitetnih projekata pripremljenih za financiranje iz EU fondova, ponosni smo što se ova pozitivna priča nastavlja dalje. Samo u tvornicu crijepa Dilj ove je godine planirano je ulaganje od 42 milijuna kuna.