NEXE-ov projekt CO₂NTESSA uvršten na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te ostali visoki uzvanici, posjetili NEXE d.d. povodom uvrštenja projekta CO₂NTESSA na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske

Našice, 26. listopada 2023. - Projekt CO₂NTESSA - najveći projekt NEXE Grupe, uvršten je na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske. Objavljeno je to danas u sklopu posjete ministra Davora Filipovića tvornici NEXE d.d. u Našicama, te je tom prigodom održan i radni sastanak na kojem su, uz Ministra Filipovića i suradnike, sudjelovali i Veleposlanik SR Njemačke dr. Christian Hellbach, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Vladislav Brkić, partneri NEXE-a d.d. na projektu CO₂NTESSA član Uprave Frank Ruoss i direktor poslovnog razvoja i prodaje Philip Glörfeld iz Thyssenkruppa, kao i predstavnici Uprave NEXE d.d. Na sastanku je uz aktualne informacije vezane uz projekt CO₂NTESSA bilo riječi i o ostalim projektima NEXE Grupe u cilju dekarbonizacije, zelene i energetske tranzicije poslovanja, pa je tako prezentiran i projekt korištenja recikliranog građevinskog otpada.

Projekt CO₂NTESSA s procijenjenom vrijednošću od 400 milijuna EUR, jedna je od najvećih planiranih investicija u industriju u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji podrazumijeva modifikaciju proizvodnje klinkera i proizvodnju cementa bez emisije CO₂ u atmosferu od 2029. godine.

Očekivani efekti realizacije ovog projekta poput uvođenja nove tehnologije u cilju održive i troškovno učinkovite proizvodnje cementa s nultom stopom emisije stakleničkih plinova, te potencijal za razvoj prvog hrvatskog CCS sustava čime će se omogućiti razvoj čvorišta za transport i skladištenje (Croatia GT CCS) u Hrvatskoj, kriteriji koji su najznačajnije doprinijeli proglašenju projekta CO₂NTESSSA projektom od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

Projekt CO₂NTESSA važan je i za cijelu Slavoniju, odnosno predstavlja bitan segment u ostvarenju ciljeva projekta Slavonija, Baranja i Srijem putem kojeg će se, kroz transfer i

implementaciju visoke tehnologije, stvarati dodana vrijednost i značajan pozitivan socijalni utjecaj projekta kroz stjecanje novih znanja, zapošljavanje i ostanak mladih u Slavoniji.

Osim toga, projekt je usklađen sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, stoga se očekuje njegov doprinos u postizanju ciljeva Strategije Europa 2020., Europskog zelenog plana, a očekuje se i doprinos projekta Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine.

„Danas smo u Našicama kako bi pružili punu podršku projektu CO₂NTESSA, a riječ je o projektu koji će omogućiti dugoročnu konkurentnost NEXE Grupe ali i pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske i cijele Europe. Naime, oko 4% svih emisija u EU dolazi iz cementne industrije, a ovo je pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija da veliki doprinos dekarbonizaciji. Vlada RH uvrstila je u 9. mjesecu ovaj projekt na Listu strateških projekata Republike Hrvatske zbog njegove iznimne važnosti za postizanje dekarbonizacije i dugoročne konkurentnosti ovog kraja, ali i Hrvatske u cjelini. U realizaciju ovog projekta aktivno su uključeni i Agencija za ugljikovodike te Plinacro. Podrška ovom projektu samo je još jedan jasan pokazatelj kako Vlada RH kontinuiranim radom utječe i stvara okvir za povoljnu investicijsku klimu, odnosno za postavljanje Hrvatske kao još jače investicijske destinacije“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

“Izuzetno smo ponosni i zahvalni što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala potencijal ovog projekta uvrstivši ga na Listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske. Projekt CO₂NTESSA jedan je od rijetkih u EU koji ima efikasno rješenje zbrinjavanja uhvaćenog CO2 transportnim cjevovodom do lokacije Bockovci-1, gdje će se CO₂ utiskivati u ležište-slani akvifer, a njime će se omogućiti sinergija s projektom GT CCS, koji uključuje obnovu postojećeg cjevovoda, koji je izvan funkcije, za transport uhvaćenog CO₂ iz tvornice cementa NEXE i izgradnju infrastrukture za skladištenje CO₂, s potencijalom da postane regionalno čvorište za CO₂ i važna prekretnica u razvoju hvatanja i skladištenja ugljika u Hrvatskoj i šire. Realizacijom ovog projekta otvaraju se velike mogućnosti nama kao kompaniji, ali i cijeloj industriji i gospodarstvu, a zbog prirodnih mogućnosti skladištenja CO₂ koje imamo u Hrvatskoj. Imamo odličnu priliku postati buduće čvorište za upravljanje CO₂ šire regije i tako utjecati na važan segment u ostvarenju plana zelene tranzicije Europske unije“, istaknuo je predsjednik Uprave NEXE d.d. Ivan Ergović.

Strateški investicijski projekti Republike Hrvatske uređeni su Zakonom o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu u travnju 2018. godine. Nadležno administrativno tijelo za prijavu projekta radi njegova proglašenja strateškim projektom je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Strateškim investicijskim projektima omogućena je brža implementacija uz skraćivanje potrebnih administrativnih postupaka. Za svaki određeni postupak propisan je točan rok za realizaciju istog uz Operativnu skupinu koja pruža podršku u svim fazama realizacije strateškog projekta.

Podsjetimo, NEXE d.d. je projekt CO₂NTESSA javnosti predstavio u ožujku ove godine kada je i prijavljen na Inovacijski fond gdje je, unatoč izazovnim rokovima za njegovu prijavu, pozitivno ocijenjen, te je dobivena preporuka za tehničku podršku od strane EIB-a. U NEXE-u su zadovoljni jer je Inovacijski fond prepoznao potencijal ovog projekta, koji bi uz realizaciju preporučene tehničke podrške u sljedećoj fazi mogao dobiti zeleno svjetlo, odnosno sredstva za realizaciju.

decoration decoration