Provedbom projekta energetske obnove i OIE, NEXE d.d. štedi energiju i smanjuje CO2 emisije

decoration decoration decoration
U najvećoj članici NEXE Grupe - tvornici cementa NEXE d.d. - održana Završna konferencija projekta EnU-2 „Energetska obnova i obnovljivi izvori energije (OIE) u tvornici cementa NEXE d.d.“

Našice, 12. listopada 2023. – U tvornici cementa NEXE d.d., najvećoj članici regionalnog proizvođača građevinskog materijala, danas je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova i OIE u tvornici cementa NEXE d.d. – EnU-2“.

Riječ je o projektu sveukupne vrijednosti 24,94 milijuna kuna (3,31 milijuna EUR), a kojem je, u sklopu natječaja „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama (referentni broj: KK.04.1.1.03)“ Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odobren iznos potpore od 9,9 milijuna kuna (1,31 milijun EUR).

„Projekt, čija je realizacija započela početkom 2022., podrazumijevao je niz aktivnosti u proizvodnom pogonu i zgradama tvornice koji su rezultirali povećanjem energetske učinkovitosti, proizvodnjom i korištenjem OIE te smanjenjem emisija CO₂. Istovremeno, na zgradama koje su obuhvaćene energetskom obnovom u okviru ovog projekta, omogućen je prijelaz u viši energetski razred. Projekt je još jedan u nizu koraka i ostvarenja strateškog cilja NEXE Grupe ka zelenoj i energetskoj tranziciji poslovanja“ izjavio je predsjednik Uprave NEXE d.d. Ivan Ergović.

Projektna cjelina obuhvaća proizvodni pogon i zgrade. U proizvodnom pogonu provedene su aktivnosti uvođenja učinkovitijih elektromotornih pogona na sušari sirovine, tehnološke mjere koje rezultiraju smanjenjem utroška energije, revitalizaciju električnih instalacija uvođenjem učinkovitih sustava rasvjete (zamjena cjelokupne vanjske rasvjete postrojenja i zamjena rasvjete u hali paletizacije 1), uvođenje pametnih brojila i uređaja za detaljnije praćenje potrošnje energije, te postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca – izgradnja integrirane sunčane elektrane na krovu depoa sirovine.

U zgradama i pratećim zgradama proizvodnog pogona provedene su aktivnosti obnove toplinske izolacije ovojnica zgrade središnje upravljačke prostorije, laboratorija i restorana, ugradnje učinkovitog sustava ventilacije, izvedbu sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline zrak-voda i ugradnjom ventilokonvektora, te korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca na krovu zgrade središnje upravljačke prostorije i laboratorija.

Ukupna godišnja ušteda energije koja se postiže ovim projektom je 1.560.336,24 kWh (1,56 GWh) ili 64,73% na razini dijelova projektne cjeline u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, a količina obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećava se za 917 MWh.

Očekuju se i ostali pozitivni efekti poput veće energetske učinkovitosti cjelokupnog postrojenja, ugodniji rad u prostorima zahvaljujući kvalitetnijem sustavu grijanja i hlađenja, te boljem nadzoru, veća kontrola rada ventilatora zamjenom elektromotornog pogona ventilatora na sušari sirovine, bolja rasvijetljenost prostora i kvalitetniji uvjeti zaštite na radu zaposlenika što će se postići zamjenom rasvjete, a ugradnjom brojila dobiva se detaljniji nadzor i praćenje potrošnje električne energije u postrojenju.

Dodatne informacije:

NEXE d.d.

Ured Uprave

Silvija Tomljanović

098 48 00 42 silvija.tomljanovic@nexe.hr

PROJEKT SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA

SREDSTVIMA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ

SADRŽAJ OVOG DOKUMENTA ISKLJUČIVA JE ODGOVORNOST TVRTKE NEXE d.d.

decoration decoration