Smanjeni utrošak energije i povećanje kapaciteta proizvodnje kao rezultat potpuno integriranog strojnog učenja, umjetne inteligencije i industrijskog interneta stvari (IloT)

decoration decoration decoration

NEXE d.d. postavlja temelje za digitalno putovanje unutar cijele tvrtke počevši sa energetski intenzivnim procesima u kojima se očekuju najznačajniji dobici.


NEXE d.d. uvodi promjene u svoje proizvodne procese kroz digitalizaciju sustava što će donijeti novu dodanu vrijednost na putu prema daljnjem smanjenju ugljičnog otiska tvrtke, a u suradnji sa Rockwell Automation, Inc., najvećom svjetskom tvrtkom koja se bavi industrijskom automatizacijom i digitalnom transformacijom.

U kombinaciji s korištenjem alternativnih goriva i sirovina, tvrtka će navedene ciljeve postići korištenjem FactoryTalk® Analytics™ Pavilion8® rješenja za prediktivno upravljanje procesima zasnovano na modelima u kombinaciji sa sustavom za upravljanje učinkovitošću na osnovu platforme ThingWorx IIoT, a koja je dio grupe proizvoda FactoryTalk® InnovationSuite-a koje razvija tvrtka PTC.

Arhitekturu koja će se primjenjivati u  NEXE d.d. oblikovali su timovi podatkovnih inženjera tvrtke Rockwell Automation i Kalypso, tvrtke u sastavu Rockwell Automation-a. Rješenje Pavilion8 MPC nudi inteligentnu razinu upravljanja koja se postavlja nadređeno sustavu automatizacije i kontinuirano prati trenutne i prognozirane operativne podatke, zatim uspoređuje te podatke sa ciljanim rezultatima i pokreće nove upravljačke akcije čime smanjuje varijabilnost procesa, te poboljšava performanse i učinkovitosti – sve autonomno i u stvarnom vremenu.

Podaci za MPC softver prikupljaju se iz nekoliko izvora, uključujući i ThingWorx rješenje, koje predstavlja cjelovitu, sveobuhvatnu tehnološku platformu dizajniranu za industrijski internet stvari (IIoT) koja pruža alate i tehnologiju za brzi razvoj i implementaciju snažnih korisničkih aplikacija i aplikacija s iskustvom proširene stvarnosti (AR).

Danijel Koren, izvršni direktor proizvodnje cementa u NEXE d.d., rekao je: “Ovo je vjetar u leđa na ovom važnom putu za cijelu Grupu. Želimo povezati sve sustave i dati operativne podatke u ruke ljudima koji mogu ostvariti razliku. Prvi rezultati ukazuju na značajan uspjeh u smislu ušteda i učinkovitosti; doista, predviđamo vrijeme povrata investicije kraće od godinu dana.”

Pierre Teszner, regionalni potpredsjednik za središnju i istočnu Europu u tvrtki Rockwell Automation je dodao: “Početak svakog digitalnog putovanja je uzbudljiv i sretni smo što pomažemo NEXE-u da ostvari svoj potencijal. Ovaj model, koji uključuje opsežno prikupljanje podataka, analizu i intervenciju u stvarnom vremenu što rezultira opipljivim uštedama, pokazao se vrlo uspješnim u primjenama diljem svijeta i veselimo se vidjeti što će NEXE postići.”

Sadržaj pripremljen u suradnji s Rockwell Automation

decoration decoration